Verslagen

Verslag Rondje IJsselmeer 2012

Dit jaar waren wij in de gelegenheid het Rondje IJsselmeer weer eens mee te zeilen. Helaas lukte dat de laatste jaren niet omdat wij betrokken zijn bij de organisatie van de Harlingen Terschelling Race, die meestal rond dezelfde tijd wordt gehouden (volgend jaar ook daar een multihullklasse?).

Ons Rondje begon met een koude en zeer winderige tocht van Harlingen naar Medemblik op vrijdag middag. Zaterdagmorgen nog snel een deel van de, lekkende, zeilkleding vernieuwd en besloten het Rondje te varen met de sprayhood op de boot.

Hoewel het weerbericht voor zaterdag gunstig was, windkracht 4 – 5 NW, bleek al bij Den Oever dat onze maatregelen geen overbodige luxe waren. De vloot werd overvallen door een bui waar zeker 7 Bf in zat. Omdat wij de laatste jaren rustiger zijn gaan zeilen hebben wij direct wat zeil geminderd. Het wedstrijdgevoel van de jaren daarvoor is echter nog niet geheel verdwenen, waardoor het proces van reven en ontreven zich daarna nog twee keer herhaalde.

Het was een spectaculair Rondje, waarbij het erg leuk was dat je voortdurend met soort- of lotgenoten boord aan boord kon blijven varen. Je zoekt dan toch steeds je eigen tegenstanders op. Daar ons toer bootje (Df920 touring) niet gemeten is, kregen wij de rating van een 920 Extreme aan de broek. Voor ons geen probleem, want dan heb je een officiële uitslag en daarna kan je, door een rating van een vergelijkbare gemeten boot te gebruiken, kijken waar je zou zijn geëindigd.

Tijdens een gezellig etentje in een café aan de haven werd de uitslag bekend gemaakt. De cafébaas vond het nodig om het samenzijn te beëindigen door een voetbalwedstrijd op het scherm te vertonen waarbij het geluid harder was dan de wind op het IJsselmeer. Zondag hebben de meeste zeilers onder prachtig voorjaarsweer de WOK gezeild en zijn wij weer naar het Friese afgereisd. Al met al een zeer geslaagd evenement, waar de organisatoren een compliment voor verdienen!

fam. Blom
Df 920t Guzjen!

Verslag Rondje IJsselmeer 2011

Vrijdag 13 mei verzamelen al veel deelnemers zich in de Gemeente haven te Medemblik. Na de inschrijving in muziekcafé  Brakeboer maken de meeste deelnemers het daar nog lang gezellig.

14 mei: Na de briefing om 8.30 uur spoeden de meeste bemanningen zich naar hun boten. Het weerbericht belooft ca 12-14 knopen wind, later afnemend. Bij de start gaat alles goed. Het veld spuit weg richting de windmolens. De wind is wel wat meer met flinke vlagen. Het gaat hard. Op de foto’s is dat ook te zien. Om een indruk te geven: vorig jaar was de snelste boot na ca 45 minuten bij Oude Zeug. Vandaag was de laatste boot daar na 43 minuten. Ook de Catrina meldt zich hier in het veld. Helaas niet voor lang. Nabij Makkum moet de Catrina wegens materiaal pech de wedstrijd staken. Beam/Drijver is afgebroken. Boot drijft nog wel rechtop. Een aantal boten, oa Tiare Moana en de Three of a kind, blijft in de buurt om zo nodig assistentie te kunnen verlenen en schakelt hulp in. Vooral het rak naar Stavoren is ruig. Hier besluit de Makwaku de strijd te staken en naar huis te gaan. De Tresoor besluit een tandje minder hard te pushen maar zet wel door. De Ngawala meldt dat de race is gestopt wegens roer problemen. De problemen zijn opgelost en er is besloten nog wat rond te varen. De race wordt echter gestaakt. Dan volgt een melding dat er een tri is omgeslagen bij de Kreupel. Zowel via de marifoon als via 112 wordt hulp ingeschakeld. Dan finished de eerste tri al. De Sorry Alice is na 4 uur en 11 minuten binnen. Aangezien de baan ca 50 mijl is geeft dit wel aan dat er hard gevaren is. Na afloop lopen de boten de Gemeente haven binnen en wordt er druk gepraat over wat er allemaal is gebeurd. Om ca 18.45 uur wordt de prijsuitreiking gehouden bij Brakeboer en wordt nog even stil gestaan bij alle gebeurtenissen. Gelukkig zijn er geen persoonlijke ongelukken gebeurd. Maar iedereen is flink onder de indruk. Hierna wordt de pastamaaltijd opgediend. Niet iedereen maakt het toetje nog mee. De meeste bemanningen houden het vroeg, moe maar voldaan voor gezien.

 

Super snel Rondje IJsselmeer 2009

Dit jaar hebben er 12 trimarans deelgenomen aan het Rondje IJsselmeer 2009.

De weersverwachtingen vooraf waren gunstig. Misschien een beetje weinig wind, 6-7 knopen, maar wel zonnig. De organisatie hield al rekening met een ingekorte baan.

Op de dag zelf bleek dit niet nodig. Er stond een stevige 4-5 Beaufort uit Oost tot Noord Oost. Prachtig weer voor een snelle ronde.

De start voor de ingang van het Regattacenter in Medemblik vond in WOK-stijl plaats. Tussen de haveningang en een uitgeworpen boei. Zelf de GPS tijd in de gaten houden en gaan.

 

 

Vlak na de start 

 

Dit deed iedereen in eigen stijl. Al snel lag de Sorry Alice op kop. Daar achter ontspon zich een spannende strijd tussen diverse trimarans die gedurende lange tijd in hevige concurrentie met elkaar waren. Bij de finish moest iedereen weer geheel volgens WOK-stijl zelf de tijd noteren. Door de omstandigheden was iedereen bijtijds binnen en werd er al op de steiger bijgepraat en werd geconstateerd dat er wel erg snel was gevaren. De Sorry Alice heeft 4:50:20 uur gevaren, gecorrigeerd is dit 4:36:30.  Dit lijkt een baanrecord. (Het archief zal worden geraadpleegd of dit inderdaad zo is)

 

's Avonds bleek dat  de Miss Tri (o.b.v. rating) tweede was geworden en de Makwaku derde.

De dag werd afgesloten met een diner bij café Brakeboer. Iedereen was flink rozig waardoor het door de meesten niet laat werd gemaakt.

Door de goede omstandigheden viel ook de schade en het aantal uitvallers heel erg mee. Kortom een geslaagd evenement. Hopelijk volgend jaar weer met nog meer trimarans en catamarans?

Login CTC-Leden

Login (registreren)
Wachtwoord (vergeten?)

Alle ballast overboord

Alle ballast overboord
Bestel nu
(voorradig)

Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 180
Verschenen: september 2008